От няколко години Европейският парламент с нарастваща тревога наблюдава процесите в Унгария, пораждащи съмнения за системно нарушаване на правото и ценностите на Европейския съюз. Бях единственият български евродепутат от ЕНП, който гласува на пленарното заседание през септември 2018 г. в подкрепа на започването на процедура срещу Унгария.

Парламентът реши, че е налице очевиден риск от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите, на които се основава Съюзът. Над 2/3 от депутатите подкрепихме предложението. Важен е и фактът, че по-голямата част от групата на Европейската народна партия (ЕНП), партийната фамилия на Орбан, гласува „за”. Ясното мнозинство в ЕП показа, че спечелването на избори не дава право на националните политици да погазват демократичните принципи на ЕС.Университетите са мястото, откъдето хиляди млади хора в Централна и Източна Европа започнахме битката срещу комунизма. Това бе една от причините да подкрепя усилията на ректора на Централноевропейския университет, на редица интелектуалци и на бивши и настоящи студенти, някои от които ми писаха с молба да защитим принципа на академичната свобода и функционирането на университета.

Научете повече за положението в Унгария и моята работа по темата тук:

  • Правовата държава в Унгария (видео):

https://www.youtube.com/watch?v=WFbQrAj3dg0С

  • Гласуването срещу Орбан ЕНП печели изборите за Европарламент:

https://clubz.bg/73117-s_glasuvaneto_sreshtu_orban_enp_pecheli_izborite_za_evroparlament?fbclid=IwAR3MAkeUxoKNSUeZ2IHa_V1kT0f43qFRRmWNL0bMCb5_hKAEF_Zz0FuhoKU

  • Разисквание в пленарна зала на положението в Унгария:

https://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef