Инициативата „Европейско междучасие” е моята лична програма за посещение на средни училища в България по покана на учители и ученици. Целта ми е Европейският парламент да бъде по-близо до своите граждани, и то до тези, в чиито ръце се намира бъдещето на Европа. Популяризирахме Европейския съюз, като обсъждахме бъдещето му развитие, ролята на България и на всеки европейски гражданин в него и, разбира се, най-успешната младежка програма „Еразъм+”.

От 2015 г. досега посетих 76 български гимназии, 90% oт които в провинцията. Срещнах се с над 5 000 ученици и 300 учители, които получиха екземпляр от учебното помагало „Аз съм гражданин на Европейския съюз”. В рамките на инициативата проведохме множество конкурси за учениците от тези училища, а отличените бяха поканени на групови образователни пътувания до Брюксел. Вече три випуска на „Европейско междучасие” бяха мои гости в Европарламента.

Това е един от начините да работя за въвеждането на предмета Гражданско образование в училище, който да включва и изучаването на ЕС. Тази инициатива произтича от личното ми убеждение, че гражданското образование е фундаментът за една демократична държава.

Научете повече за инициативата ми „Европейско междучасие” тук: